Dranken Groothandel
Prik&Tik De Bierhal
Ne Flierefluiter
Te Huur
Nieuws

The Single Malt Whisky Shop

Brouwerij Fisser heeft verschillende gespecialiseerde afdelingen. Eén van onze stokpaardjes is de “Single Malt Whisky Shop”. Jan Vissers is er de gepassioneerde en wandelende archivaris inzake de Single Malts uit Schotland, Ierland, Japan, België, etc … . Gekend en erkend van de Highlands tot Ierland kan Jan u perfect begeleiden door het uitgebreide gamma van individuele smaken, de allernieuwste of zeer zeldzame bottelingen en evoluties in de whiskywereld.
 
Uisge Beatha - The Water of Life. Van deze oude Keltische uitdrukking voor levenswater is het woord whisky afgeleid. Water, graan en gist vormen al meer dan 500 jaar de belangrijkste ingrediënten voor het maken van whisky, een destillaat met een alcoholgehalte van minimum 40%. Een Single Malt Whisky wordt, in tegenstelling tot andere soorten, zoals blends, vatted en pure malts, uitsluitend uit gemoute gerst gestookt en is afkomstig uit één distilleerderij. Net als voor het produceren van alle andere whisky's is voor een Single Malt Whisky een goede constante watervoorziening nodig. Dit is naast factoren als klimaat, bereidingsproces, vorm van de installatie en gebruikte vaten voor rijping van grote invloed op de smaak en het karakter van de Single Malt Whisky.
 
Single Malt Whisky.
Een Single Malt Schotse Whisky is dus het product van één enkele distilleerderij. Hij wordt dus niet met whisky’s van andere distilleerderijen gemengd. Het grootste aantal Malt whisky distilleerderijen bevindt zich vandaag in de Speyside regio, in het Noordoosten van Schotland.  De andere voornaamste whisky producerende regio’s zijn Highlands, Speyside, Lowlands, en Islands. Islay, ook een eiland, wordt toch als een aparte regio aanzien vanwege het, over het algemeen, rokerige karakter van zijn malts. Ook Campbeltown is een aparte regio.  In het verleden was dit ooit de bakermat van Schotse whisky, maar is nu helaas nog maar een subregio.
Iedere regio produceert malt whisky’s met hun eigen karakteristieke stijl. Alhoewel het mogelijk is de kenmerken van een specifieke regio te herkennen, is het onmogelijk om 2 identieke malts te vinden. Zelfs als de distilleerderijen buren zijn van elkaar. Elke distilleerderij heeft zijn geheim om zijn whisky bijzonder te maken.
 
De geboortegrond van Schotse whisky is te vinden op de eilanden voor het Schotse vasteland. Dertien eeuwen geleden arriveerden de heilige Columba en zijn metgezellen er met eenvoudige  zeilscheepjes uit Ierland, om het geloof te verspreiden onder de woeste stammen van Schotland. De avontuurlijke monniken landden op het eilandje Iona bij Mull, en stichtten er een klooster. Vandaaruit veroverde niet alleen het christendom heel Schotland, maar ook de kunst van het distilleren.
Tegenwoordig worden in heel Schotland malt whisky’s gestookt. De verdeling van Schotland in whiskyregio’s roept vergelijkingen op met de indeling van wijngebieden. Ook in Schotland spelen de geografische omstandigheden de hoofdrol bij deze indeling.
 
 Bezoek "The Single Malt Whisky Shop" ook op Facebook! Bezoek "The Single Malt Whisky Shop" ook op Facebook!