Wijn & bubbels

Voor elk moment, elk gerecht en elke prijs

Onze wijnhoek, waar kenners liefhebbers ontmoeten

Bij Prik&Tik Geel-Westerlo in Zammel vind je de juiste witte of rode wijn, rosé of schuimwijn. In de wijnhoek, met wijnen uit Frankrijk en alle andere wijnlanden, van Zuid-Afrika tot Chili, vind je vast een heerlijke fles. Ook individuele mini-flesjes champagne en magnumflessen kun je bij ons kopen. Wij helpen u graag verder bij het kiezen van een wijn voor elke gelegenheid.

Rode wijn of witte wijn?

Rode wijn wordt gemaakt van blauwe druiven, mét de schillen, de stelen en de pitten. 
Witte wijn kan ook van blauwe druiven gemaakt worden. Maar niet van de schil, want die zorgt voor de rode kleur. Zelfs van de witte druiven wordt de schil niet gebruikt. Rosé wijn is geen mengsel van rode en witte wijn. Roséwijn wordt, zoals rode wijn, met blauwe druiven gemaakt. Maar de schil wordt na een dag uit het druivensap gehaald, en dat geeft de lichtrode kleur. 
 

Wijnspeciaalzaak Prik & Tik Zammel - Westerlo

Welke rode wijn vind je lekker?

Merlot

Kersen en pruimen, die ruik en proef je. Deze druif is te vinden in Franse wijnen uit Pomerol en St-Emilion.

Cabernet sauvignon

Deze druiven geven een complexere smaak, pittig, kruidig, duidelijke geur van zwarte bessen. Te vinden in Franse wijnen uit de Médoc en de Bordeauxstreek. 

Pinot noir

Je proeft een verfijnde smaak, met toetsen van rood fruit zoals aardbeien, kersen, bessen en frambozen. Te vinden in wijnen uit de Bourgognestreek. 

Pinotage

Smaakt, op zijn best, stevig naar rijp donker fruit, met frisse toetsen.

Shiraz (of syrah in Frankrijk)

Kracht van kruiden, stevig rood fruit en wat peper in je glas. Te vinden in wijnen uit de Franse Rhônestreek, zoals de Châteauneuf-du-Pape.

Tempranillo

Weinig zuurgraad, dus gaat makkelijk binnen met z’n tonen van zwart fruit, frambozen en specerijen. Te vinden in Spaanse wijnen, zoals een rioja.

Liever een witte wijn?

Sauvignon blanc

Deze druif geeft een droge, frisse en zurige smaak. Niet om te bewaren, maar om meteen van te genieten. 

Chardonnay

De chardonnaydruif heeft geen uitgesproken smaak. Als de wijn gerijpt wordt op eiken vaten, kan dat een zoetig of krachtiger effect geven. Te vinden in wijn uit de Bourgognestreek, bv. Chablis. Blanc de Blancs is wijn die alleen van chardonnay is gemaakt.

Gewürztraminer

Voor wie houdt van de frisse aroma’s van lychee, rozen, grapefruit, kruiden, en niet van zuren.

Riesling

Een druif die alle kanten uit kan, van zoet naar droog.

Pinot grigio (of pinot gris)

Deze duif geeft een licht zoete verfrissende wijn met fruitige aroma’s en bloemige nuances.

Wijnspeciaalzaak Prik & Tik Zammel Westerlo

Zoveel bubbels, van overal ...

Champagne wordt enkel geproduceerd in de Franse Champagnestreek. Deze schuimwijn is vaak een samenstelling van de druifsoorten pinot noir, pinot meunier en chardonnay. Cava is een mousserende wijn die volgens hetzelfde recept wordt gemaakt, maar dan in Spanje, op grotere schaal. Prosecco wordt in Italië gemaakt, en wordt jong gedronken. 

… en voor ieders smaak

Van champagne en cava wordt gezegd dat hij ‘brut’ of ‘sec’ smaakt. ‘Brut’ betekent zoetig, ‘sec’ betekent droog. Parelende, fruitige prosecco wordt onderverdeeld in twee varianten: ‘frizzante’ en ‘spumante’, de eerste met iets minder lang bubbels dan de tweede. Wist je trouwens dat we meer dan tien soorten alcoholvrije wijn en schuimwijn verkopen? 

Wijnspeciaalzaak Prik & Tik Zammel Westerlo

Kom wijn proeven!

Op geregelde tijdstippen organiseren we wijntasting en proefmomenten in onze winkel. Ontek onze lijst van geplande tastings!

Ontdek onze tastings en proefdagen

Assortiment

In onze gespecialiseerde wijnhoek kan je wijnen van wijnhuizen over de hele wereld terugvinden. Enkele wijnhuizen in de kijker (groter aanbod in de winkel).

Merken (A-Z)


W

  • Wijnhuis 1

Een cadeau voor een fan van wijn en champagne?

Bij Prik & Tik Zammel heb je een uitgebreid aanbod aan geschenkmanden.

Stel het ideale wijncadeau samen

Helemaal mee, als eerste!

Nieuwe producten, voordeelacties en aanbiedingen, proefsessies om naar uit te kijken … Schrijf je in voor de Fisser-nieuwsbrief, speciaal voor liefhebbers van een lekker, vol glas!